Met heldr samen naar beter ademhalen

Inefficiënt ademhalen
Vaak zijn we ons niet bewust van onze ademhaling: de adem wordt automatisch aangestuurd, dat hoeven we niet zelf te doen. Pas wanneer de ademhaling inefficiënt wordt, kunnen we daar problemen van ondervinden. Al onze organen en spieren hebben immers voldoende zuurstof nodig om optimaal te kunnen functioneren. Inefficiënt ademhalen kan onder andere leiden tot klachten van vermoeidheid, buikpijn, hoofdpijn, duizeligheid, nek-/schouderklachten en benauwdheid. 

Oorzaken
Een versnelde en oppervlakkige ademhaling (hoog in de borstkas) komt onder andere voor bij stress. Onbewust past onze ademhaling zich aan aan de stresssituatie. Het komt ook voor tijdens/na acute pijnklachten. Veel mensen gaan oppervlakkiger ademhalen bij bijvoorbeeld acute rugpijn, omdat het uitzetten van de borstkas pijnlijk kan zijn. Soms blijft de ademhaling dan dit patroon aanhouden, ook nadat de klachten weer verdwenen zijn. 

Ademhalingstherapie kan ondersteuning bieden bij onder andere:

  • Hyperventilatie
  • Ademhalingsproblemen na COVID
  • Pijn op de borst (waarbij hartproblemen uitgesloten zijn)
  • Benauwdheidsklachten

Samen met de fysiotherapeut ga je op zoek naar de oorzaak van de ademhalingsklachten. Je krijgt ademhalingsoefeningen mee. Ook rekoefeningen van bijvoorbeeld de borstspieren of andere (hulp)ademhalingsspieren kunnen onderdeel zijn van de therapie. Dankzij de oefeningen ga je weer natuurlijk en ontspannen ademhalen. De klachten die ontstaan zijn door de ‘oude’ ademhaling verminderen meestal al na een aantal behandelingen.

Vergoeding

Wordt ademhalingstherapie vergoed?

Ademhalingstherapie valt onder reguliere fysiotherapie en wordt vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering. In de polisvoorwaarden kun je vinden of en hoe veel behandelingen fysiotherapie je vergoed krijgt.

Onze specialisten voor
Ademhalingstherapie