Leren lopen
“Leren los lopen is een spannende reis voor zowel je kind als jezelf. Door je kind een veilige en ondersteunende omgeving te bieden, geduldig te zijn, en veel aanmoediging te geven, kun je hen helpen deze mijlpaal met vertrouwen te bereiken. Onthoud dat elk kind zijn eigen tempo heeft, en dat het belangrijkste is om hen te ondersteunen op hun unieke reis naar onafhankelijkheid.”
Leren los lopen is een van de mijlpalen in het leven van een kind. Het is een spannend moment voor zowel het kind als de ouders, want het markeert het begin van een nieuw hoofdstuk vol onafhankelijkheid en avontuur. In deze blog bespreken we het proces van leren los lopen, inclusief de signalen dat je kind er klaar voor is, de stappen om hen te ondersteunen, en enkele tips om dit proces zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Wanneer is je kind klaar om los te lopen?
Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo, maar er zijn een paar algemene signalen die erop wijzen dat je kind klaar is om de eerste stappen zonder steun te zetten. Deze signalen kunnen optreden tussen de 9 en 18 maanden, hoewel het ook normaal is als dit eerder of later gebeurt.
Kruipen en optrekken
De meeste kinderen beginnen te kruipen en zichzelf op te trekken aan meubels voordat ze hun eerste stappen zetten.
Evenwicht oefenen
Je kind begint mogelijk met korte momenten zelfstandig te staan zonder steun.
Loopbewegingen aan meubels
Vaak zie je dat kinderen langs de rand van een tafel of bank schuifelen, een duidelijke indicatie dat ze hun evenwicht en beenkracht aan het ontwikkelen zijn.
Hoe kun je je kind helpen bij het leren lopen?
Ondersteuning en aanmoediging zijn cruciaal wanneer een kind leert lopen. Hier zijn enkele stappen om je kind te helpen:
Veilige omgeving
Zorg voor een veilige en stimulerende omgeving waarin je kind kan oefenen met lopen. Verwijder scherpe hoeken en zorg dat er genoeg ruimte is om te bewegen.
Blootvoets oefenen
Laat je kind zoveel mogelijk blootvoets lopen. Dit helpt hen om beter contact met de grond te maken en hun evenwicht te bewaren.
Handen vasthouden
In het begin kan het helpen om de handjes van je kind vast te houden terwijl ze hun eerste stapjes zetten. Dit geeft hen een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Handig is hierbij om achter het kind te gaan lopen, dit voelt veilig en zelfstandig. Wanneer je namelijk voor het kind loopt zal het de neiging hebben om je in de armen te vallen. Hoe lager je jouw handen houdt, hoe meer het kindje zelf moet doen.
Doe zoveel mogelijk lopend
Oefening baart kunst! Door dit in te bouwen in de dagelijkse activiteiten kost het de minste energie en blijft het lopen ook functioneel. Ga lopend met je kindje aan de hand van de kamer naar de keuken of ga buitenshuis samen lopend van de auto naar een andere afspraak.
Speelgoed gebruiken
Speelgoed zoals duwkarren kunnen nuttig zijn om je kind te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun loopvaardigheden. Zorg ervoor dat de duwkar stabiel is en niet te snel beweegt. Het gebruik van een loopwagen wordt daarentegen juist afgeraden! Hierover meer in een andere blog.
De rol van geduld en aanmoediging.
Geduld is essentieel bij het leren lopen. Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo, en het is belangrijk om ze de ruimte te geven om te experimenteren en te leren op hun eigen manier. Hier zijn enkele tips om geduldig en ondersteunend te blijven.
Positieve bevestiging
Moedig je kind aan met applaus, glimlachen en woorden van lof wanneer ze een stap zetten, hoe klein ook.
Frustratie vermijden
Als je merkt dat je kind gefrustreerd raakt, is het belangrijk om hen niet te pushen. Geef ze de tijd om op hun eigen tempo verder te gaan.
Oefen dagelijks
Kleine dagelijkse oefensessies kunnen helpen om de loopvaardigheden van je kind geleidelijk te verbeteren.
Wat als je kind niet op tijd leert lopen?
Sommige kinderen doen er langer over om te leren lopen, en dat is volkomen normaal. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen als je je zorgen maakt:
Bespreek het
Als je kind na 18 maanden nog geen pogingen doet om te lopen, zou je dit kunnen bespreken bij het consultatiebureau of met een kinderfysiotherapeut bij jou in de buurt.
Fysiotherapie
In sommige gevallen kan fysiotherapie nuttig zijn om je kind te helpen bij het ontwikkelen van de nodige motorische vaardigheden.
Heb geduld
Het belangrijkste is om kalm en ondersteunend te blijven. Kinderen ontwikkelen zich op hun eigen unieke manier, en geduld en vertrouwen zijn essentieel.
Heb jij vragen of zorgen over het leren lopen van je kind? Is jouw kindje 18 maanden geweest en doet het nog geen poging om te lopen en wil je graag dat 1 van onze kinderfysiotherapeuten mee kijkt? Maak dan een afspraak. In de meeste gevallen komt de kinderfysiotherapeut aan huis. De kosten worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering.