Een juiste pengreep is belangrijk om goed te leren schrijven.

Goede schrijfmotoriek is de basis voor heldere en vloeiende communicatie! Met een goede schrijfmotoriek kun je moeiteloos je gedachten en ideeën op papier zetten. Het gaat niet alleen om het schrijven van mooie letters, maar ook om een juiste penhantering, een ontspannen grip en een goede zithouding. Investeer in het ontwikkelen van deze vaardigheid, want het zal je helpen om efficiënter te communiceren, zowel op papier als digitaal.

Kinderen beginnen met een onrijpe pengreep en gaan in de kleuterleeftijd (4-6 jaar) over naar de overgangsgreep: dit is een driepuntsgreep, maar de beweging komt nog erg vanuit de pols, arm en romp. Rond de leeftijd van 7 jaar hebben de meeste kinderen een rijpe pengreep.

Er is niet slechts 1 goede penvatting, meerdere zijn goed. De dynamische driepuntsgreep is de meest gangbare pengreep. Wanneer dit te veel moeite kost, kan worden gekeken naar goede alternatieven, zoals de laterale driepuntsgreep, dynamische vierpuntsgreep, laterale vierpuntsgreep of de a la ronde greep (zie afbeelding voor voorbeelden).​

Als een kindje moeite heeft met schrijven of kleuren door een onrijpe pengreep dan kan de kinderfysiotherapeut helpen met het aanleren van de juiste pengreep.

Als het dan nog niet goed lukt om de pen vast te houden, dan bestaan er schrijfhulpmiddelen om dit te ondersteunen, zoals een gripje op je pen/potlood, een correctiespalk of een schrijfplank die schuin gezet kan worden. De kinderfysiotherapeut kan met je mee kijken naar de mogelijkheden om toch zo netjes en leesbaar mogelijk te schrijven.