Prehabilitatie bij dikke darmkanker – fit je operatie in!

Een prehabilitatieprogramma is er voor mensen die een (zware) operatie moeten ondergaan. Het doel is om onder andere de conditie te verbeteren, zodat je fitter de operatie ingaat en de operatie minder belastend is. Onderzoeksresultaten laten zien dat er, na het volgen van een prehabilitatieprogramma, minder complicaties optreden, de opnameduur korter is en het herstel sneller gaat. ‘Hoe fitter erin, hoe fitter eruit’. Dit noemen we prehabilitatie. Een programma bestaat uit fysieke trainingen, optimaliseren van voeding, mentale begeleiding, het behandelen van specifieke ziekten/kwetsbaarheden en het stoppen met roken en drinken van alcohol. In sommige gevallen kunnen de diagnose en operatie kort na elkaar plaatsvinden, maar ook in een kort tijdsbestek kan de conditie flink verbeteren.

Wij begeleiden bij heldr de fysieke component van het prehabilitatieprogramma. Tussen het moment van diagnosestelling en de operatiefase wordt gedurende 4 weken 3x per week intensief getraind. Ook wordt een oefenprogramma voor thuis doorgenomen. We hebben korte lijntjes met de andere betrokken disciplines. De doelgroep is de patiënt met de diagnose colorectaal carcinoom (dikke darmkanker) die geopereerd gaat worden.

Er volgt eerst een intake bij Treant, daaropvolgend komt de verwijzing bij de behandelaar van heldr terecht en vervolgens plannen we je in voor training in groepsverband. Wij hebben 3 trainingsmomenten waar je kunt instromen (maandag/woensdag/vrijdag). Karen en Nancy zullen de groepen begeleiden.

De training bestaat uit intervaltraining met een hoge intensiteit, krachttraining en eventueel balanstraining en ademhalingstraining. De overige dagen wordt thuis getraind op een lage intensiteit.

Onze specialisten voor
Fit4Surgery