De diagnose kanker komt vaak onverwachts. Voor de ene persoon valt het behandeltraject mee, maar voor de ander kan het heel zwaar zijn. In de eerste acute fase is er veel aandacht voor de behandeling vanuit het ziekenhuis. Maar hoe nu verder? Hoe gaat het met lichamelijke veranderingen, met vermoeidheid, met werk en/of sociale contacten? Hoe om te gaan met een onzeker levensperspectief?

Vanuit heldr bieden wij een speciaal traject aan voor de oncologische patiënt: het Therapeutisch Oncologisch Programma, opgezet door Dokter Drenthe. Je krijgt gedurende één jaar persoonlijke en deskundige begeleiding op maat, gericht op het verminderen van klachten, het aansterken en het optimaliseren van een duurzame leefstijl en zelfzorg. Individuele én groepsbegeleiding wordt aangeboden door de huisarts, fysiotherapeut, mindfulness-/yogatherapeut en diëtist.

Inhoud programma

  • Training onder begeleiding van oncologisch fysiotherapeut
  • Ontspanning met ontspannings- en ademhalingsoefeningen
  • Gesprekken met diëtist (gespecialiseerd in oncologie)
  • Signaleren van problemen op het gebied van psychosociale problematiek (verwijzing naar POH-er en/of psycholoog via eigen huisarts indien nodig)
  • Bijeenkomsten rondom ‘voeding en kanker’ & ‘stress en slaap’
  • Contact met lotgenoten
v.l.n.r. Suzanne Bakker (diëtist), Nancy Brinks-Lankhorst (oedeem- en oncologietherapeut), Manon Klingenberg-Roël (oedeem- en oncologietherapeut), Deborah Parisius (huisarts). Karen Valentin (oedeem- en oncologietherapeut) ontbreekt op de foto.

Wanneer kun je deelnemen aan het TOP-programma?

  • Je start 6 maanden tot maximaal 2 jaar na de diagnose met deelname
  • De oncologische behandeling is curatief of langdurig stabiel
  • Je bent gemotiveerd om zowel op fysiek als mentaal vlak deel te nemen aan twee maal per week fysiotherapie
  • Je ervaart restklachten zoals:
    o Conditieverlies, krachtvermindering
    o Vermoeidheid/slecht slapen
    o Stressklachten
    o Psychische klachten (angst/depressie), onzekerheid
    o Overgewicht
  • Je hebt behoefte aan:
    o Het hervinden van nieuw evenwicht en het leren omgaan met beperkingen (met zichzelf/familie/huishoudelijke taken/sociale activiteiten/werk)
    o Het vergroten van draagkracht, welzijn en kwaliteit van leven
    o Begeleiding bij werkhervatting

Wordt deelname aan het TOP-programma vergoed?

Oncologische patiënten komen in de meeste gevallen in aanmerking voor een chronische indicatie. Hiervoor is altijd een verwijzing van de huisarts nodig met daarop de diagnose en het type behandeling. Ook geldt dat de fysiotherapeutische behandeling moet starten binnen 3 maanden na ontslag (operatie/laatste chemo/bestraling). De duur van de chronische indicatie is afhankelijk van het soort oncologische behandeling dat je hebt gehad en van het eigen verzekeringspakket.

Onze specialisten voor
Oncologische revalidatie – Therapeutisch Oncologisch Programma