Met heldr samen naar beter lopen.

Claudicatio, ook wel etalagebenen genoemd, is een vaatziekte. Bij deze ziekte voeren de slagaderen in de benen te weinig zuurstof aan voor de spieren die gebruikt worden bij bijvoorbeeld het lopen. Dit komt doordat deze slagaders vernauwd zijn als gevolg van aderverkalking. De medische term voor deze aandoening is claudicatio intermittens of perifeer arterieel vaatlijden (PAV).

Slagaders verspreiden zuurstofrijk bloed van het hart door het lichaam. Spieren hebben zuurstof nodig om optimaal te kunnen functioneren. Op de plaats van de vernauwing kan bloed minder makkelijk passeren. Bij inspanning van de beenspieren (lopen, rennen, traplopen) neemt de vraag naar zuurstofrijk bloed toe. Door de vernauwing in de slagaders komt er onvoldoende zuurstof bij de spieren terecht; er ontstaat een zuurstoftekort. Dit veroorzaakt vervelende pijn/een krampgevoel in een of beide benen. Wanneer je rust neemt, verdwijnt de pijn weer.

Bij iedereen worden de slagaders in de loop van de tijd iets nauwer. Slagadervernauwing hoort bij een normaal en natuurlijk verouderingsproces. In sommige gevallen wordt het proces van slagadervernauwing versneld, bijvoorbeeld als gevolg van slechte voeding, roken, te weinig beweging en erfelijke aanleg.

Behandeling
Looptherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut is de belangrijkste therapie. Daarnaast werk je aan conditie en kracht. Door deze training wordt de bloedtoevoer naar de benen verbeterd. Geleidelijk ontstaan er ‘sluiproutes’ die het bloed om de vernauwde vaten heen leiden. Ook besteedt de fysiotherapeut aandacht aan een goede looptechniek en krijg je technieken aangeleerd om beter om te gaan met de pijn. Het resultaat is dat je minder klachten krijgt, grotere afstanden kunt afleggen en dat de algemene conditie verbetert.

Veel gestelde vragen

Wordt therapie bij PAV vergoed?

Ja, 37 behandelingen bij een gespecialiseerde Chronisch ZorgNet fysiotherapeut worden vergoed uit de basisverzekering. Onze collega is aangesloten bij dit netwerk.
Let op, het eigen risico wordt eerst aangesproken. Dit bedrag is vaak al volledig aangesproken wanneer er afspraken en onderzoeken in het ziekenhuis hebben plaatsgevonden. In veel gevallen betaal je dus niks extra voor de fysiotherapiebehandelingen.

Heb ik een verwijzing nodig?

Ja, je hebt een verwijzing van huisarts of specialist nodig om in aanmerking te komen voor de vergoeding.

Onze specialisten voor
Perifeer arterieel vaatlijden