Met heldr samen naar beter revalideren.

Bij heldr bieden wij de mogelijkheid om te revalideren in het water. Revalideren in het water is onder andere goed geschikt voor het eerste traject na een operatie. In het water worden de spieren minder zwaar belast doordat je in het water “lichter” bent. Hierdoor is er minder weerstand op de gewrichten of op de spieren, waardoor je al in een vroeg stadium minimaal kunt belasten en dus snel kunt starten met revalideren. Zodra de mogelijkheid er is, maken we de overstap van het zwembad naar de oefenzaal.

Zwemtherapie kan ingezet worden na diverse operaties of letsels, zoals:

  • Voorste/achterste kruisbandoperaties;
  • Meniscus/kraakbeenletsels;
  • Nieuwe heup/knie;
  • Rugoperaties (bijv. hernia);
  • Botbreuken (been, enkel, pols, arm, elleboog, schouder);
  • Gewrichtsluxaties (schouder, heup);
  • Schouder-/elleboog-/handoperaties.

In Hoogeveen bieden wij zwemtherapie aan voor kinderen tot 18 jaar. De kinderfysiotherapeut gaat hierbij mee het water in, er zijn altijd twee kinderfysiotherapeuten in het zwembad aanwezig. Het water biedt een ontspannende omgeving waarbij de zwaartekracht wordt uitgeschakeld. Er wordt gewerkt aan o.a. spierkracht, stabiliteit, conditie, algehele motoriek en zwemmotoriek. De therapie is zeer geschikt voor bijvoorbeeld:

  •  kinderen met een aandoening;
  •  laag belastbare kinderen, bijvoorbeeld bij revalidatie na een operatie;
  •  kinderen die moeite hebben met de zwemslagen door bijvoorbeeld een motorische achterstand.

Veel gestelde vragen

Waar vindt de zwemtherapie plaats?

Wij maken gebruik van zwembad Aquarena in Emmen. Adres: Stadionplein 23, 7825 SG. (Dinsdag- en donderdagochtend)
In Hoogeveen maken we gebruik van zwembad De Dolfijn. Adres: Bentincksdijk 10, 7902 NA. (Dinsdag 12-13 uur)

Wordt zwemtherapie vergoed?

Zwemtherapie valt onder reguliere fysiotherapie en wordt vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering. In de polisvoorwaarden kun je vinden of en hoe veel behandelingen fysiotherapie je vergoed krijgt. Na een operatie kun je in aanmerking komen voor een chronische indicatie, waarbij fysiotherapie vanaf de 21e behandeling uit het basispakket vergoed wordt. In dat geval wordt wel eerst aanspraak gedaan op het eigen risico (deze zal na een operatie al volledig aangesproken zijn). Informeer bij de zorgverzekeraar wanneer je hier vragen over hebt.

Heb ik een verwijzing nodig?

Nee, je hebt geen verwijzing nodig om een afspraak te kunnen maken voor zwemtherapie. Kom je in aanmerking voor de chronische indicatie? Dan hebben we wel een verwijzing van je specialist nodig.

Onze specialisten voor
Zwemtherapie