Voelen je kaken verkrampt? Heb je last van gespannen kaken en wil je weten hoe je deze spanning kan verminderen?  

Probeer in eerste instantie eens te letten op je mondgedrag. Sommige mensen zijn de hele dag door druk met hun mond zonder dat ze het doorhebben. Ze spannen gedurende de dag regelmatig onbewust hun kauwspieren aan of dwingen de kaak in bepaalde posities. Voorbeelden van mondgedrag: klemmen, mond vacuĆ¼m zuigen, tongpersen, op wang of lip bijten/zuigen, op pennen kauwen en nagelbijten. Doordat we de kaken al veel gebruiken met bijvoorbeeld kauwen, praten, lachen en gapen, kan mondgedrag leiden tot overbelasting; de kauwspieren raken vermoeid en geven een gevoel van spanning of verkramping.

“Wist je dat de kiezen eigenlijk alleen met kauwen en slikken op elkaar mogen komen? De kiezen horen in rust altijd iets van elkaar af te staan en maken geen contact. Zelfs de kiezen lichtjes op elkaar plaatsen geeft reflexmatig al een aanspanning van de kauwspieren.”

Onze kaakfysiotherapeut kan je helpen bij bewustwording van mondgedrag. Ook kan ze je leren wat een goede en ontspannen mondhouding is en kan ze ondersteunen bij het verminderen van kaakspanning. Meer weten over kaakfysiotherapie en bij welke klachten de kaakfysiotherapeut kan helpen? Lees hier alles over deze specialisatie.

Binnen heldr is onze collega Nienke Heugen werkzaam als kaakfysiotherapeut.