Hernia & fysiotherapie
Wist je dat je met een hernia bij de fysiotherapeut terecht kunt? Veel herniaklachten gaan vanzelf over, hernia’s worden dus lang niet altijd operatief behandeld. De fysiotherapeut kan ondersteunen bij herstel. Is de hernia wel operatief verwijderd? Ook dan kan herstel bespoedigd worden met fysiotherapie.
Wat is een hernia?
Tussen de wervels bevinden zich tussenwervelschijven. Deze bestaan uit een ring van vezelig kraakbeen met in het midden een kern van zachter, geleiachtig weefsel. Bij een hernia is een scheurtje in de buitenste ring van de tussenwervelschijf ontstaan, waardoor het zachtere weefsel naar buiten treedt. Deze ‘uitstulping’ geeft druk tegen een zenuwwortel en kan daarmee klachten geven van uitstraling naar arm of been (afhankelijk van de locatie van de hernia), tintelingen, doofheid, vermindering van spierkracht (wat zich bijvoorbeeld kan uiten in een klapvoet, klachten van ‘door het been zakken’, dingen uit de handen laten vallen) en pijn. In veel gevallen herkent het lichaam deze uitstulping als ‘vreemd’ en ruimt het op. Klachten gaan dan na verloop van tijd vanzelf over. Worden de klachten niet minder of nemen ze zelfs alleen maar toe? Dan kan een operatie geïndiceerd zijn.
Cauda equina syndroom
In sommige gevallen zit de hernia op een niveau dat zenuwwortels bekneld raken die de blaas of endeldarm aansturen. In dat geval kunnen incontinentieklachten ontstaan of een verschijnsel dat we ‘rijbroekanesthesie’ noemen. Bij rijbroekanesthesie is sprake van doofheid rond de schaamstreek. Ervaar je deze klachten? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de huisarts, je wordt dan naar het ziekenhuis verwezen. Dergelijke verschijnselen zijn vaak een reden om spoedig te opereren.
Fysiotherapie bij een hernia
De belangrijkste behandeling bij een hernia is oefentherapie om spieren rond de wervelkolom te versterken. Dit geldt niet alleen voor herstel na operaties. Ook wanneer niet geopereerd wordt, kan het wenselijk zijn om te trainen. Hiermee wordt de belastbaarheid van de wervelkolom vergroot; de rug kan als het ware meer aan. Binnen heldr bieden wij deze begeleiding binnen onze rugtriatlon. Onder begeleiding van een fysiotherapeut train je 1x per week een uur lang op jouw niveau. Oefeningen worden gedurende de trainingsperiode steeds verder uitgebreid. We hanteren in eerste instantie een trainingsperiode van 3 maanden. In deze periode werken we aan het versterken van spieren en het verbeteren van de conditie. De rug wordt steeds beter belastbaar en klachten zullen verder afnemen. In de meeste gevallen krijg je ook oefeningen voor thuis mee. We maken zo veel mogelijk gebruik van los oefenmateriaal zoals gewichtjes en fitnessballen. Dat is veel functioneler dan oefeningen op vaste apparatuur en bootst bewegingen van het dagelijks leven beter na.
Meer weten over de rugtriatlon? Kijk ook op: https://wijzijnheldr.nl/behandelingen/rugtriatlon/