Juni is Nationale Scoliose Awareness Maand

Als heldr kinderfysio staan wij hier ook bij stil en dus delen we graag wat feitjes.

Wat is een scoliose? Scoliose is een zijwaartse verkromming van de wervelkolom die ontstaat in de groei.
Wist je dat in sommige landen scoliose-screenings worden uitgevoerd op school? Hoe eerder je namelijk een scoliose ontdekt hoe beter de behandeling is. In Nederland gebeurd dit helaas niet meer.
In Nederland is de schatting dat er ieder jaar bij 4000-4500 personen (voornamelijk kinderen) scoliose ontstaat. Waarbij dit voor 80% om meisjes tussen de 9-15 jaar gaat. ( bron scoliose vereniging Nederland)
De tekenen en symptomen van scoliose beginnen dus vaak tussen de leeftijd van 9-15 jaar. Juist de leeftijd dat je niet meer zo vaak de blote rug van je kind ziet. Vraag dus af en toe aan je zoon of dochter of je de blote rug mag zien. Let hierbij op hoogte verschil in de schouders/ bekken  en/ of een kromming in de rug wanneer ze rechtop staan. Laat ze hierna naar voren buigen en kijk dan of er verschil in hoogte is links rechts.  

Wij bij heldr hebben een hele mooie samenwerking bij kinderen met scoliose. De kinderfysiotherapeut geeft advies en gaat trainen om zo de spieren sterker te maken en meer in balans te krijgen. En de kinder manueel therapeut loopt de wervelkolom bij langs om te kijken of er bewegingsbeperkingen zijn die rustig gemobiliseerd moeten worden. Op deze manier wordt de scoliose volledig aangepakt. Wanneer wij zien/ meten dat de scoliose al wat verder is, raden we eerst een bezoek bij de huisarts en eventueel kinderarts/ orthopeed aan.

Bron: https://spinehealth.org/article/adolescent-idiopathic-scoliosis/