Met heldr samen naar beter bewegen.

Wat is Dry Needling?
Bij Dry Needling worden spierknopen (triggerpoints) aangeprikt met een dun naaldje. Een triggerpoint kan lokale drukpijn veroorzaken, maar ook uitstralende pijn naar andere gebieden. Zo kan een triggerpoint in bijvoorbeeld de schouderregio uitstraling geven naar de hand of uitstralen richting het hoofd en hoofdpijn veroorzaken. Door de triggerpoints met een naaldje aan te prikken, spannen de spiervezels kort aan (muscle twitch), waarna ze weer ontspannen. De doorbloeding van de spier zal toenemen, de pijn zal afnemen en het bewegen wordt gemakkelijker.

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

  • Acuut; bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of een ongeval.
  • Chronisch; bijvoorbeeld door een langdurig verkeerde/belastende houding.
  • Langdurige overbelasting van bijvoorbeeld arm, schouder en/of nek, denk hierbij aan het gebruik van de computer.
  • Overbelasting en/of blessures bij sporters.
  • Verkramping van spierweefsel bij bijvoorbeeld meniscusletsel of een hernia.
  • Langdurige afwezigheid van beweging door bijvoorbeeld gips.
  • Psychologische factoren zoals stress en/of neerslachtigheid.

Veel gestelde vragen

Wordt Dry Needling vergoed?

Dry Needling valt onder reguliere fysiotherapie en wordt vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering. In de polisvoorwaarden kun je vinden of en hoe veel behandelingen fysiotherapie je vergoed krijgt.

Is Dry Needling pijnlijk?

Het inbrengen van het naaldje voel je vrijwel niet. Het naaldje is erg dun. Wanneer de spier op de juiste plek aangeprikt wordt, kun je merken dat de spier kort samentrekt. Dit kan een sterk krampgevoel geven. Dit gevoel trekt snel weg. Na de behandeling kunnen de spieren tijdelijk zwaar en vermoeid aanvoelen. Ook kun je tijdelijk een gevoel van spierpijn ervaren.

Onze specialisten voor
Dry needling