U bent naar de fysiotherapeut verwezen door de huisarts of vaatchirurg vanwege uw etalagebenen. Wat nu?

WAT IS CLAUDICATIO INTERMITTENS?
Claudicatio Intermittens wordt veroorzaakt door een vetophoping in een bloedvat, meestal de liesslagader. Zo’n vetophoping ontstaat door teveel cholesterol (vetcellen) in je bloed. Deze vetcellen kunnen blijven plakken aan de wand van de slagader en op den duur dan gaan ophopen. Dit noemen we aderverkalking. Deze verkalking zorgt voor een vernauwing van de slagader, waardoor er minder bloed je been in komt.

Minder bloed in je been betekent minder zuurstof voor je spieren. Die kunnen daardoor niet meer goed functioneren, wat de pijnklachten bij claudicatio veroorzaakt.

HOE HELPT FYSIOTHERAPIE TEGEN DE PIJN?
Door middel van gesuperviseerde looptraining kunnen we de aanmaak van zijtakken tussen de grote bloedvaten stimuleren. Zie het als een hoofdweg die is opgebroken en al het verkeer moet worden omgeleid via andere wegen. Die omleidingen zijn er in ons lichaam normaal gesproken niet. Ook kan het bloed niet omkeren om een andere weg te nemen. Wel kan ons lichaam onder bepaalde voorwaarden omleidingen aanmaken.

Door looptraining kunnen we de aanmaak van zulke omleidingen stimuleren. Belangrijk is daarbij wel dat je leert door de pijn heen te lopen. Je lichaam gaat pas die nieuwe vaten aanmaken als je de pijn voelt.

HET BEHANDELTRAJECT
In het begin zult u 2 keer – of indien nodig zelfs 3 keer – per week naar de fysio komen. We gaan dan werken aan uw doelen, waaronder het vergroten van uw maximale loopafstand. Een onderliggend doel zal altijd zijn om toe te werken naar een punt waarop u zelfstandig verder kunt trainen.

LEEFSTIJL-BEGELEIDING
Naast de ondersteuning bij uw fysieke doelstellingen, kunnen wij u ook helpen uw leefstijl te verbeteren. Naast uw eigen fysio, hebben wij nog een aantal fysiotherapeuten en andere collega’s (diëtisten, sportcoaches, enzovoort) die u uitstekend kunnen ondersteunen bij deze uitdagende stap.