Mentaal en fysiek zijn niet los van elkaar te zien. Soms ontstaan lichamelijke klachten als gevolg van mentale problematiek óf mentale problematiek houdt lichamelijke klachten (deels) in stand. Wij werken bij heldr samen met Karen Keuter, psycholoog van Psycholoog Emmen. Zij verzorgt voor heldr bedrijf de psychologische begeleiding en ze kan EMDR-therapie verzorgen wanneer daar indicatie voor/behoefte aan is.

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. Maar EMDR kan ook worden ingezet voor vormende ervaringen, zoals pesterijen, het gevoel oneerlijk behandeld te zijn en conflicten of voor het behandelen van angsten, zoals sociale angst of specifieke fobieën.

Tijdens de EMDR sessie krijgt de cliënt de vraag om te denken aan een moment waar hij/zij nu nog spanning bij voelt. Dit kan een traumatische gebeurtenis zijn, maar ook een vormende ervaring of zelfs een rampbeeld voor de toekomst. Tegelijkertijd wordt het werkgeheugen belast door extra taken aan te bieden. Vaak is dit het volgen van een lampje met de ogen of een motorische tap-taak. Door het overbelasten van het werkgeheugen wordt de spanning op de herinnering minder. Daardoor wordt de herinnering minder vaak geactiveerd in het heden en merk je dat je minder last hebt van klachten zoals spanning, angsten, slapeloosheid, onzekerheid, somberheid en nog veel meer.

EMDR is een evidence-based methode, waarbij we vaak snel resultaten zien. Dit wordt ook duidelijk in de voorbeeldcasus van Margriet (gefingeerde naam). Na een ongeluk op de fiets heeft Margriet veel last van spanningsklachten in haar nek en schouders. Ook merkt zij dat ze bepaalde routes vermijdt, of het liefst helemaal niet op pad gaat. Hoewel fysiotherapie een deel van haar nek- en schouderklachten heeft kunnen verhelpen, merkt ze dat de klachten veel terugkomen door een verkrampte houding als zij op de fiets zit. Margriet krijgt hiervoor EMDR. Na 3 sessies merkt Margriet dat ze weer meer ontspannen op de fiets zit. Haar nek- en schouderklachten nemen af en ze gaat weer vol goede moed op pad.