6 april 2024 – Wereld sportdag!

Een mooi moment om even stil te staan bij de kinderen die om wat voor reden dan ook moeite hebben met sporten.

Uit recent gepubliceerde gegevens blijkt dat in Nederland ruim 1,3 miljoen kinderen en adolescenten, tussen 0 en 25 jaar, opgroeien met een chronische medische aandoening (CMA). Dit komt overeen met 1 op de 4 kinderen, enorm veel dus! Een aantal voorbeelden van chronische medische aandoeningen zijn: astma, kanker, cystic fibrose, jeugdreuma, hartaandoeningen, DCD, autisme spectrum stoornissen, ADHD, (beweeg)angststoornissen, cerebrale parese, spina bifida of het syndroom van down. Veel kinderen met CMA hebben een verminderd niveau van fitheid in vergelijking tot normaal ontwikkelende leeftijdsgenoten.  Om een gezond niveau van fitheid te verkrijgen en te behouden is het belangrijk dat kinderen genoeg bewegen. Voor kinderen met CMA is dit vaak moeilijker dan voor normaal ontwikkelende kinderen. Vaak kunnen ze niet goed meekomen met reguliere sportverenigingen en zien ze veel belemmeringen om goed te kunnen bewegen. Voor deze kinderen draaien wij Fitkids. Een oefenprogramma voor kinderen van 6 tot 18 jaar met een chronische ziekte, beperking of langdurige aandoening.

Bij Fitkids ontdekken kinderen dat bewegen goed en vooral leuk is. Een belangrijk doel is het verbeteren van de fysieke en mentale conditie. Zo krijgt én houdt het de regie over zijn/haar eigen leven. Ieder kind volgt een persoonlijk, flexibel en uitdagend programma. De kinderen worden gestimuleerd om na het doorlopen van het Fitkidsprogramma door te gaan met een andere sport of activiteit. Er wordt gekeken naar wat de kinderen wel kunnen in plaats van naar wat ze niet kunnen. Er wordt daarbij gewerkt aan het zo veel mogelijk kunnen voldoen aan de beweegrichtlijn.

De beweegrichtlijn voor ALLE kinderen van 4 tot 18 jaar geldt:

  • Bewegen is goed, maar meer bewegen is nog beter.
  • Doe minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning, zoals fietsen, wandelen of zwemmen. Langer, vaker of intensiever bewegen is nog gezonder.
  • Doe minstens driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, zoals springen, dansen of krachtoefeningen.
  • Voorkom veel stilzitten.

Sandra en Marloes begeleiden de Fitkidsuurtjes in Hoogeveen op dinsdag en vrijdag van 15.45 tot 16.45.

Soms komt het voor dat kinderen nog niet toe zijn aan sporten in groepsverband. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn tijdens kanker. In dit soort gevallen wordt er eerst individueel getraind totdat een kind fit genoeg is om door te stromen in de groep.

Voor meer informatie neem dan een kijkje op www.fitkids.nl.
Wil je weten of fitkids iets voor jou is of wil jij je aanmelden? 📱Bel dan naar 0591-624 832 of 📨 mail naar [email protected]